luni, 25 octombrie 2010

Categorii de oameni - tu din care faci parte?

Trebuie să fiu consecvent cu obiectivul declarat în acest blog, acela al promovării sănătăţii omului, a societăţii şi a mediului biotic în ansamblu. Din acest motiv în acest nou articol abordez o problematică care are legătură directă cu sănătatea oamenilor şi a Naturii.
În DEX (1998) sensul principal al termenului de gândire este următorul: gândirea reprezintă "facultatea superioară a creierului omenesc, care reflectă în mod generalizat realitatea obiectivă prin noţiuni, judecăţi, teorii." Iată, aşadar, că noi oamenii avem o caracteristică deosebit de valoroasă prin intermediul căreia putem interpreta şi cunoaşte realitatea obiectivă, interioară şi exterioară. Viaţa noastră capătă un sens aparte, superior, măreţ, fabulos şi chiar ştiinţific. Problema noastră, a majorităţii, este fie că ignorăm în mod cronic această potenţă, fie că nu o valorificăm corect, satisfăcător.
Definiţia prezentată anterior susţine foarte clar tradiţionala, inteligenta şi populara vorbă: "avem cap pe umeri nu pentru a nu ne ploua în gât, ci pentru a gândi." Aşadar, ne diferenţiem de celelalte vieţuitoare tocmai prin faptul că suntem înzestraţi cu gândire, cu capacitatea de a analiza, cu facultatea de a raţiona.
Să utilizăm criteriul gândirii pentru a face o clasificare a oamenilor. Psihologii trebuie să includă în manuale această nouă clasificare. Care este aceasta? Iată răspunsul şi categoriile în acelaşi timp:
- oameni care gândesc;
- oameni care nu gândesc;
- oameni care gândesc şi nu prea, adică gândesc parţial.
Aceasta este o clasificare generală şi doar din punct de vedere al capacităţii de a gândi. Dacă aprofundăm încă puţin clasificarea şi adăugăm un nou criteriu, atunci vom obţine nuanţări ale clasificării. Noul criteriu va fi cel al corectitudinii gândirii. Bineînţeles acest nou criteriu nu se aplică categoriei oamenilor care nu gândesc şi nici celor care gândesc parţial. Când nu gândeşti, e clar, nu gândeşti. Iar când gândeşti parţial, evident nu este o gândire corectă, e logic că gândirea va fi incorectă, tocmai pentru că e parţială.
În concluzie noul criteriu, cel al corectitudinii gândirii, îl putem aplica doar oamenilor care gândesc. Prin urmare vom avea următoarele două noi categorii de oameni şi anume:
- oameni care gândesc corect;
- oameni care gândesc incorect;
Tu în ce categorie te încadrezi? Şi, apropo, pe ce te bazezi?
Rămâne să înţelegem ce înseamnă a gândi coret (bine) şi ce înseamnă a gândi incorect (rău), asta dacă încă nu avem criterii de delimitare între cele două forme ale gândirii. O să revin cu nuanţări asupra acestei problematici în articolele ce vor urma.
Când Băsescu, în campania electorală pentru preşedenţie, a utilizat sloganul "să trăiţi bine", a uitat sau a omis conştient să ne spună că a trăi bine este rezultatul  şi consecinţa lui a gândi bine. Ca să poţi manipula o ţară sau un grup de oameni (mai mare sau mai mic) trebuie să-i incluzi în categoria oamenilor care nu gândesc corect, iar pentru asta trebuie să le distrugi pe de-o parte sistemul de cercetare ştiinţifică şi pe de altă parte sistemul de diseminare a rezultatelor cercetării şi anume sistemul educaţional. Analizaţi şi hotărâţi voi dacă în România s-a întâmplat sau se întâmplă acest lucru. Dacă răspunsul este afirmativ, înseamnă că Băsescu a omis să ne spună şi nu a uitat sau nu a ştiut. Este valabil şi pentru foştii preşedinţi, cei care au asigurat preludiul democratic, Iliescu şi Constantinescu.
A nu gândi bine are consecinţe dintre cele mai negative. Stresul este una dintre consecinţe. Apoi urmează intoxicarea informaţională. Aceasta generează frică, boală şi uşurinţă în a fi dominat de cei dornici şi însetaţi de putere.
Prezint mai jos un argument asupra căruia merită să medităm.
În cartea sa, "Diagnosticarea Karmei - Sistemul autoreglării câmpurilor", Serghei Nikolaevici Lazarev afirma la pagina 31: "Atunci am înţeles că viitorul aparţine acestei metode, că mai întâi şi întâi trebuie găsite cauzele tulburărilor karmice, cercetate, studiată informaţia şi transmisă oamenilor, pentru că de vindecat pot vindeca sute, pe când de explicat cauzele bolii şi căile de a scăpa de ea, o pot face pentru milioane de pacienţi. Din acel moment eu am devenit cercetător. Manifestarea vampirismului în procesul activităţii terapeutice, m-a determinat să înţeleg faptul că apariţia bolii este legată de încălcarea legilor eticii, de aceea şi remediul ei trebuie orientat către conştientizarea acestor încălcări, către schimbarea concepţiei despre lume a individului. Boala reprezintă unul din mecanismele dezvoltării spiritului."
Iată, printre altele, că legile eticii fac parte din gândirea corectă.

3 comentarii:

  1. Avand in vedere, pe de o parte, prima clasificare facuta in articol si pe de alta parte, faptul ca meditatia, ca tehnica de identificare si dezvoltare a potentelor, presupune, printre altele, eliminarea oricarui gand, adica sa nu gandesti, oare in ce categorie ar fi de preferat sa ne incadram? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Se pare ca pui intrebari interesante. Dar cu raspunsuri cel putin la fel de interesante pe cand?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai dreptate ... este mai usor sa intrebi decat sa raspunzi. Daca toti am pune intrebari, cine ar mai si raspunde la ele? In fond, raspunsurile sunt cele care ne reconstruiesc. :)

    RăspundețiȘtergere