joi, 28 iunie 2012

Deductii de cetatean al Romaniei


privind conflictul juridic de natură constituţională dintre Guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte.

1.     Culese din lege:

Decizia Curtii Constitutionale se redacteaza in cel mult 30 de zile de la adoptare, conform art. 60, alin. 1 din legea 47/1992. Dupa redactare decizia se trimite la Monitorul Oficial, partea I pentru publicare, conform art. 58, alin. 1 din regulamentul de organizare si functionare al Curtii.
Decizia se trimite la publicare numai dupa redactare, adica dupa cele 30 de zile maxime prevazute de lege.

De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor, conform art. 147, alin. 4 din Constitutia Romaniei. „General obligatorii”, conform Constitutiei, inseamna decizii obligatoriu de respectat atat de catre Presedinte, cat si de catre Premier. Dar numai dupa publicarea in MO.

2. COMUNICAT DE PRESĂ din 27 iunie 2012

În şedinţa din ziua de 27 iunie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.e) din Constituţia României şi al art.34 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a examinat cererea formulată de Preşedintele României privind soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte.
La şedinţa de judecată au participat, din partea Preşedintelui României, domnul Ştefan Deaconu, consilier prezidenţial, iar din partea Guvernului, primul-ministru, domnul Victor-Viorel Ponta, împreună cu ministrul justiţiei, domnul Titus Corlăţean, şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, domnul Mircea Duşa.
În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012.
În exercitarea atribuţiilor constituţionale, Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către Preşedintele României, în mod expres, primului-ministru.
Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României şi Guvernului.

3. CONCLUZII :

- Daca decizia Curtii din 27 iunie 2012 a fost publicata in MO tot in 27, iar Premierul a ignorat-o, atunci a incalcat flagrant legea fundamentala a tarii, adica Constitutia, conform celor precizate anterior.

- Daca publicarea se va face dupa 28 iunie 2012, decizia nu a fost incalcata de Premier. Ea poate fi considerata ca fiind incalcata de Premier numai in viitor daca acesta nu o va respecta, decizia avand putere numai in viitor si numai dupa publicarea in MO.

- Legislatia in domeniul reprezentarii Romaniei in Consiliul European este destul de vaga. In acest context consider ca trebuie aplicata Constitutia Romaniei, care prevede la art. 80 alin. 1 ca Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. In opinia mea, conform acestui articol, Presedintele Romaniei trebuie sa reprezinte tara in Consiliul European. In plus, opinia este sustinuta si de rolul pe care il are Consiliul Europei in cadrul UE.

„Consiliul European este o institutie a Uniunii Europene. Este format din liderii de stat sau de guvern ai statelor membre ale Uniunii, Președintele Comisiei Europene si Președintele Consiliului European . ...
...Deși Consiliul European nu are nicio putere legislativă oficială, acesta este învestit în temeiul Tratatului de la Lisabona, cu definirea "direcțiilor și priorităților politicilor generale" ale Uniunii. Este organismul strategic al Uniunii (cel care rezolva crizele), acționând ca o președinție colectivă a UE. ...
... Din moment ce compoziția nu este definită precis, unele state au probleme în a decide cine să participe la ședințe din cauza divizărilor considerabile a puterii executive. Probleme au apărut în Polonia unde Președintele Poloniei și Primul Ministru al Poloniei erau din diferite partide politice și avea viziuni diferite asupra politicii externe ca răspuns la criză. A fost și cazul României care în perioada 2007-2008 au existat disensiuni între Președintele Traian Băsescu și Primul Ministru Călin Popescu Tăriceanu ….”

- Consider ca Premierul nu poate cere de la Parlamentul Romaniei mandat sa reprezinte Romania in Consiliul European, din moment ce Consiliul prevede ca membrii sai pot fi presedintii statelor membre sau premierii acestora. Acel „sau” nu este impus de Consiliul European, dar este reglementat prin legi interne. La noi legea nu este foarte clara, dar daca aplicam logic Constitutia, atunci este evident ca Presedintele Romaniei trebuie sa reprezinte tara in Consiliul European.

- In acest context legislativ European si al Constitutiei Romaniei, cred ca Premierul a gresit. Conform Constitutiei, Premierul aplica legile adoptate de Legislativ si pe cele adoptate la nivel de UE. In Consiliul European nu se adopta legi, ci se stabilesc directii strategice ale Uniunii Europene. Prin urmare la acest Consiliu trebuie sa participe presedintii de state si numai prin exceptie, cand Presedintele, din diverse motive, nu poate, deleaga misiunea Premierului. Asadar, Premierul nu are ce cauta in Consiliul European, decat daca Presedintele nu poate participa.

- La nivel de UE, se stabilesc directii strategice in cadrul Consiliului European, prin membrii sai, presedintii de state sau, in lipsa lor, premierii. Pe baza directiilor strategice se adopta legile europene. Legile europene, alaturi de cele ale statului, trebuie implementate de Guvern. Managerul Guvernului este Premierul. In acest context, pentru mine, concluziile sunt foarte clare. Primul-Ministru al Romaniei la aceasta data a actionat nechibzuit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu